co to jest dulce de leche

Co to jest dulce de leche?

Dulce de leche to jeden z tych deserów, których nie mogło zabraknąć w naszej serii „słodkich artykułów”. Ma wyjątkowo delikatną konsystencję i uzależniający smak, jeśli spróbujesz raz to już zawsze będziesz chciał mieć go w swojej szafce. Jeśli jesteś jednym z tych, którzy nie mogą się oprzeć, aby go wypróbować, przeczytaj jego historię, prezentacje i dowiedz się, gdzie go kupić.

Skąd pochodzi dulce de leche? 

Wyśmienity smak i przyjemna konsystencja dulce de leche sprawiły, że jest to ulubiony deser w wielu krajach Ameryki Łacińskiej. Z wyjątkiem Brazylii kilka krajów Ameryki Południowej broni swojego autorstwa, a niektóre kraje Ameryki Środkowej również dołączają do tej obrony. Pytanie brzmi zatem, kto wynalazł dulce de leche?

Według historyków gastronomii, pierwsze wersje dulce de leche były przygotowywane w Indonezji. Z Indonezji przysmak na bazie mleka trafił na Filipiny, które w połowie XVI wieku znalazły się pod panowaniem hiszpańskim. Stamtąd miała trafić zarówno do Europy jak i hiszpańskich kolonii w Ameryce Południowej. 

Istnieje też teoria, według której w 1804 jeden z kucharzy Napoleona przez przypadek odkrył proces tworzenia pysznego sosu, poprzez zbyt długie podgrzewanie mleka z cukrem. 

dulce de leche w ameryce południowej

Dulce de leche w Ameryce Południowej

Od tego momentu, przysmak ten stał się bazą w cukiernictwie wielu państw. Kraje takie jak Argentyna, Urugwaj, Paragwaj, Boliwia, Ekwador, część Kolumbii i Wenezueli nazywają go dulce de leche. W pozostałej części Kolumbii i Wenezueli nazywany jest arequipe (arekipe), chociaż pojawiają się teorie, że są to różniące się od siebie produkty. 

W Wenezueli rozróżnienie między „dulce de leche” a „arequipe” wynika z jego przygotowania: pierwsza na bazie mleka i cukru, druga na bazie mleka skondensowanego doprowadzonego do wrzenia. W każdym kraju ma swoją historię i na pewno szczególny sposób przygotowania.

W Chile znany jako manjar; w Peru, manjar blanco, w Meksyku, Cajeta a na Kubie – Fanguito. Spośród wszystkich wymienionych krajów, gdzie spożywa się największe ilości słodkiego kremu to Argentyna jest numerem 1. Jedną z przyczyn jest prawdopodobnie silne utożsamianie dulce de leche z kuchnią argentyńską przez obywateli tego kraju. W Buenos Aires 24 czerwca obchodzi się dzień dulce de leche, a od 1995 roku 11 października uznawany jest za Światowy Dzień Dulce de Leche. 

W 2003 roku Argentyna podjęła próbę wpisania dulce de leche jako własnego dziedzictwa kulturowego przez UNESCO. Wniosek został zablokowany przez Urugwaj, który wnioskował o uznanie go za Dziedzictwo Gastronomiczne Rio de la Plata – regionu leżącego na terenie obu państw. 

składniki dulce de leche

Składniki i Jak powstaje dulce de leche?

Ten słodki krem tradycyjnie powstawał w procesie gotowania mleka z cukrem i wanilią, jednak współcześnie powstają warianty na bazie śmietanki lub wykorzystujące naturalne zamienniki cukru. W smaku przypomina bardzo słodki karmel, w temperaturze pokojowej jest gęsty i ciągliwy. Przed wykorzystaniem do polania deserów jest podgrzewany, w celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji. W zależności od kraju pochodzenia i producenta, kremy dulce de leche różnią się słodkością, kolorem i konsystencją. 

Główne marki dulce de leche

Niektóre marki osiągnęły idealną mieszankę z tymi podstawowymi składnikami i kilkoma dodatkowymi, które stymulują uzależniający smak. Na przykład marka Havanna oferuje wykwintne dulce de leche o gęstej i ciemnej konsystencji, idealne do napełniania typowych domowych alfajores lub delektowania się nimi samodzielnie. Havanna ma długą tradycję produkcji jednych z najlepszych dulce de leche na rynku.

jak zrobić dulce de leche

Z czym skosztować dulce de leche?

Rzeczywistość jest taka, że ​​w każdej z jego prezentacji zawsze jesteśmy gotowi na dulce de leche. Możesz zrobić go jako towarzysz deseru lub jako główny składnik domowych deserów, które akceptują specyficzny smak.

jak zrobić dulce de leche

Na grzance: niezwykła opcja na śniadanie o każdej porze roku. Dulce de leche bardzo dobrze komponuje się z tostami każdego ranka lub popołudnia.
Nadzienie czekoladowe: możesz przygotować małe kanapki z ciasteczkami czekoladowymi nadziewane dulce de leche. Wykwintny deser na lunch, nazywa się je alfajores.
Rogaliki: tradycyjne knedle w kształcie księżyca są obfite w ten przysmak. Wśród różnorodności nadzień, które mają, nie do pobicia jest dulce de leche.
Churros: wypełnione dulce de leche to dobra opcja do dzielenia się lub oglądania ulubionego filmu w dobrym towarzystwie.
Torty urodzinowe: nie może ich zabraknąć jako okładki lub nadzienia do ciasta.
Ciasto Milhojas: jeśli nie wiesz, czym jest dulce de leche, ten tradycyjny deser wyjaśnia Ci je dzięki cienkim warstwom ciasta francuskiego nałożonym na warstwę dulce de leche. Połączenie jest idealne do poznania zmysłami tego przysmaku.
Czekoladki faszerowane: jest ich wiele, zarówno domowych, jak i przemysłowych. W obu przypadkach dulce de leche bardzo dobrze łączy się z czekoladą, uzyskując wyjątkowy smak, który wcale nie jest mdły na podniebieniu.

skąd jest dulce de leche?

Wniosek

Podaliśmy Wam wystarczająco dużo informacji o dulce de leche, aby zachęcić Was do rozpieszczania podniebienia tym wyśmienitym łacińskim przysmakiem. Obecny w sklepie na każdym rogu, jest jednym z tych produktów, bez którego nie można wyjechać z Argentyny. . Jeśli jego historia, skład i receptura przekonały Cię, że warto sięgnąć po ten przysmak, to pewnie szukasz miejsce gdzie możesz go zamówić. Sprawdź ten link i podaruj swojemu podniebieniu chwilę rozkoszy, prosto z Ameryki Południowej. 

Zamów dulce de Leche

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Shopping Cart
Przewiń do góry