Menu
Blog

Co to jest yerba mate?

Zmielone listki i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego. Najczęściej możecie się spotkać z informacjami zaczynającymi się w ten lub bardzo podobny sposób. Tak po prawdzie to jest to bardzo prosta informacja i łatwo podana, skrótowo. Skupmy się zatem bardziej na tym co to jest yerba mate, a czym nie jest.

Z łac. Ilex Paraguariensis, być może dla wielu początkujących lub waszych znajomych to „taka herbatka”. Z wielu względów różne napary niekoniecznie herbaciane nazywamy herbatą lub herbatką, nawet te owocowe. Sama yerba mate, czyli Ilex Paraguariensis to całkiem inna roślina niż ta herbaciana Camelia Sinensis. Więc yerba mate to roślina dziko lub pół dziko rosnąca na terenach Paragwaju, Brazylii i Argentyny. Nigdzie indziej dotychczas się nie przyjęła i nie rośnie. Jak parzyć yerba mate? 

Ostrokrzew paragwajski kojarzy nam się z nazwy z niewysokim krzakiem/krzewem. Jednak ku Twojemu zaskoczeniu warto wspomnieć, że potrafi wyrosnąć na duże drzewo, nawet do 15 metrów. Jednak to w przypadku gdy rośnie w stanie dzikim, na potrzeby uprawy przycina się roślinę do wysokości 2-3 metrów. Produkty Yerba Mate

Yerba Mate to nie herbata

Zatem jeśli to nie harbata, to skąd ciągle rosnąca popularność? Przede wszystkim za sprawą właściwości, które kryją się w tej roślinie. W dużej mierze dotyczy to kofeiny, ale również bogatemu składowi.

Obecna forma spożywania yerba mate może przypominać tę herbacianą za sprawą mało popularnej opcji, czyli yerba mate w saszetkach. Jednak powszechny zwyczaj konsumowania naparu z yerby odbywa się w sposób tradycyjny, czyli poprzez zalewanie yerby najczęściej w naczyniu z tykwy, korzystając przy tym z filtrowania za pomocą rurki z sitkiem (bombilli). Można ją pić na ciepło oraz na zimno (wtedy nazywamy to tereré).