Wszystko o yerba mate

Jak zaparzyć yerba mate?

Jak Przyrządzić Yerba Mate?

Słyszeliście jak znajomi zachwalają yerba mate ale nie wiecie od czego zacząć? Sprawdziliście kilka poradników oraz filmów na YouTube ale macie mętlik w głowie? Jaki produkt wybrać, jakie naczynko i bombillę, jaka temperatura wody, jak zaparzyć yerba mate… Spokojnie, my też to przerabialiśmy. Od odpowiedniego przygotowania naparu z yerba mate dzieli was tylko kilka prostych kroków. Rosnące zainteresowanie rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej sprawia, że coraz cześciej słyszymy pytanie – jak zaparzyć yerba mate? W tym artykule postaramy się przybliżyć wam podstawy tak, abyście umieli wydobyć to co najlepsze w ostrokrzewie paragwajskim.

Najważniejszym czynnikiem wpływającym na smak i aromat naparu jest jakość suszu. Do oceny suszu wykorzystujemy wszystkie 5 zmysłów. Valeria Trapaga, sommelier yerba mate z Argentyny, wskazuje jakie cechy powinien mieć wysokiej jakości susz: żółtawo – zielony kolor o odpowiedniej proporcji liści, łodyg oraz pyłu. Powinien być suchy i wydawać delikatny szelest. Aromat najlepszych mieszanek jest świeży, lekko przypalony, natomiast w smaku wyczuwalna jest delikatna nuta goryczy.

To o czym musisz pamiętać przed przyrządzaniem napoju, niezależnie od kraju jej pochodzenia, jest temperatura wody! Przyjęło się, że idealna temperatura to ok. 75– 80 stopni. Zbyt gorąca woda, a szczególnie wrzątek, zatrzyma wydzielanie właściwości odżywczych oraz znacząco zmniejsza ilość kofeiny. Oczywiście temperatura wody może być niższa ale unikanie wrzątku to podstawa w przyrządzaniu dobrej yerby. Jeśli jesteś początkującym mateistą, celuj w temperaturę ok. 65–70 stopni. Susz będzie mniej cierpki niż w przypadku zalania wodą o temperaturze 80 stopni.

Czego potrzebujecie:

  • yerba mate 
  • bombilli (rurka z filtrem)
  • naczynka
  • czajnika
  • termosu

Jak zaparzyć yerba mate? Instrukcja Prosto z Argentyny

W przypadku tykwy, przed pierwszym użyciem niezbędne będzie przeprowadzenie tzw. curado, które przygotowuje naczynie do użytku. Tykwa posiada w środku miąższ, którego musicie się pozbyć. Jak poprawnie przeprowadzić proces curado dowiecie się w osobnym wpisie. Jeśli korzystacie z innego naczynia, stalowego lub ceramicznego, wystarczy je wyparzyć przed pierwszym użyciem. Tak samo postępujemy z bombillą.

Jak zrobić yerba mate – Krok po kroku

Krok 1

Jak Przyrządzić Yerba Mate? Krok 1

Wsypać susz do matero. W jakiej ilości? Przyjmuje się, że prawidłowa ilość suszu to ½ lub ¾ naczynia. Początkującym zalecamy jednak ostrożność, ponieważ do smaku yerba mate trzeba się przyzwyczaić. Można zacząć od kilku płaskich łyżek stołowych.

Krok  2

Jak Przyrządzić Yerba Mate? Krok 2

Przykryć dłonią otwór matero, obrócić, a następnie przechylić naczynie tak, aby powstał kopczyk (45 stopni). Zabieg ten ma na celu wyciągniecie pyłu i patyczków z głębi suszu. Po co? Otóż część pyłu, która pozostanie na górze, nie wpadnie do ust (zalecamy robić to zwłaszcza w przypadku budżetowych – słabiej filtrujących bombilli).

Krok  3

Ciepłą wodę wlać w pustą przestrzeń, aby namoczyć listki. Wierzch suszu pozostawić suchy

Jak Przyrządzić Yerba Mate? Krok 3

Krok 4

Odczekać 3-4 minuty, następnie dolać gorącej wody (75-80 stopni), ale nigdy wrzącej!

Krok 5 – ostatni

Jak Przyrządzić Yerba Mate? Krok 4

Wbić bombillę w wolną przestrzeń – tam gdzie wlewana była woda. Aby uniknąć zatkania bombilli, przed włożeniem rurki, ustnik można zatkać kciukiem.

To by było na tyle, smacznego! Tak przygotowaną yerbę można zalewać kilka razy, aż do wypłukania smaku. Początkującym zalecamy robić kolejne zalania, w krótkim odstępie czasowym. Im dłużej yerba stoi zalana wodą, tym jej smak jest bardziej cierpki.

Jak Przyrządzić Yerba Mate? Krok 5

W tych kilku prostych krokach dowiedziałeś się jak zaparzyć yerba mate. Jeśli nie ufasz możliwościom swojej bombilli koniecznie zalej susz przed włożeniem rurki. Mokre liście yerba mate pęcznieją i łączą się z pyłem, co ułatwia bombilli filtrowanie.

Aby pozbyć się goryczki w smaku, można stosować takie dodatki jak naturalne substancje słodzące lub skórki owoców, dodając je do wody lub do suszu. Może to być limonka, cytryna czy świeże zioła.

Czy termos jest konieczny? Naszym zdaniem bardzo się przydaje. Po przygotowaniu wody do odpowiedniej temperatury wystarczy, że zalejesz susz, a później tylko dolewasz wodę  z termosu bez utraty temperatury i ciągłego wstawania i chodzenia po wodę. Jest to po prostu wygodne. Oczywiście możesz też przygotować yerbę w inny sposób, np. za pomocą french pressa. Testuj i ciesz się smakiem yerba mate. Pamiętaj również o opróżnieniu naczynia z tykwy po skończonym piciu. Nie jest wskazane zostawianie suszu na noc, ponieważ tykwa pod wpływem wilgoci może pleśnieć.

Z czego robi się yerba mate?

Yerba mate powstaje z ostrokrzewu paragwajskiego, który wbrew nazwie jest drzewem osiągającym nawet 16 metrów wysokości! Jest to gatunek występujący w lasach deszczowych Parana, rozciągających się na terenach Argentyny, Brazylii i Paragwaju. Spośród 600 odmian rośliny, wyłącznie Ilex Paraguariensis jest wykorzystywany do produkcji yerba mate.

Co daje picie yerba mate?

Napój na bazie yerba mate jest bogaty w kofeinę, dlatego pobudza ciało i umysł. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości wody ma właściwości moczopędne co sprawia, że oczyszcza organizm. Zawarte w yerbie antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się oraz rozwój wielu chorób.

Czy yerba mate jest zdrowe?

Tak, częste picie yerba mate wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Badania wykonane w Federalnym Uniwersytecie Santa Catarina (Brazylia) dowodzą, że regularne spożywanie naparu z matę zmniejsza ryzyko a nawet zatrzymuje rozwój cukrzycy typu II.

Co to jest bombilla i do czego służy?

Bombilla to niezbędny element przygotowania tradycyjnej yerba mate. Jest to rurka wykonana z metalu lub drewna (Palo Santo lub bambus), na końcu której znajduje się filtr, dzięki któremu do ust nie przedostają się drobinki pyłu, liści czy patyczków. Bombilla powinna być dobrana do wielkości naczynka. Do małych naczynek (150-200 ml) najlepiej sprawdzą się rurki o długości 15-17 cm. Do naczynek o pojemności 300 ml i więcej, polecamy bombille powyżej 18 cm.

Czy można pić yerba mate w ciąży?

Yerba zawiera kofeinę, której spożycie zaleca się zmniejszyć kobietom w ciąży (a w niektórych przypadkach całkowicie z niej zrezygnować). Według Juliety Lupardo (Instytut Medyczny Halitus, Buenos Aires) dzienna dawka kofeiny dla ciężarnych kobiet nie powinna przekraczać 200 mg, niezależnie od źródła pochodzenia. Napar z yerby zawiera od 125 do 175 mg (trzy łyżeczki suszu na 500 ml wody), natomiast yerba w torebkach zawiera ok 20 mg kofeiny (na filiżankę wody).

Czy yerba mate odchudza?

Napar z yerba mate ma właściwości moczopędne i oczyszczające, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. Dodatkowo, jak wszystkie napoje bogate w kofeinę, przyspiesza metabolizm a tym samym spalanie tłuszczu w organizmie.
Kolejnym atutem yerba mate w walce z otyłością jest wywoływanie uczucia najedzenia. Należy przy tym pamiętać, że napar nie może być używany jako substytut posiłków.

Czy można słodzić yerba mate?

Oczywiście! Wiele osób do zneutralizowania goryczki w smaku używa odrobiny cukru, słodzika, miodu, stewii lub cukru trzcinowego. Słodki smak dodatkowo podkreślą dodane do yerby skórki owoców. Należy pamiętać, że w przypadku korzystania z naturalnej tykwy słodki smak może utrzymać się w ściankach naczynia, dlatego zalecamy używania osobnego naczynka do picia na słodko.

Jakie matero wybrać?

Naczynka do derby dostępne są w różnych kształtach i kolorach. Istnieją naczynka łatwe w czyszczeniu (ze szkła, ceramiki czy stali nierdzewnej) nie wymagające wcześniejszego przygotowania (curado), istnieją również naczynka dla tradycjonalistów (wykonane z tykwy lub drewna) nadające naparowi charakterystyczny smak. Takie naczynia wymagają specjalnego przygotowania. Podsumowując, istnieje tylko rodzajów naczyń do picia yerba mate, ilu jej miłośników bo pić można tak naprawdę ze wszystkiego (nawet z wydrążonego owocu!)

Dlaczego warto pić yerba mate?

Yerba dzięki swojemu korzystnemu wypływowi na zdrowie człowieka i wyjątkowemu smakowi, została uznana przez serwis CNN Travel za jeden z 50 najsmaczniejszych napojów świata. Opisywana jako “jedno z najbardziej zaskakujących i wywołujących przyjemne uczucie odkryć świata” znalazła się na 35 miejscu w rankingu, wyprzedzając popularny napój energetyczny, piwo Guiness czy szkockie whisky.

Co jeść z yerba mate?

Yerba przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej, gdzie jest pita częściej niż kawa czy herbata. Napar spożywa się o różnych porach dnia, najczęściej rano i po południu. Nasze propozycje przekąsek do podania z yerba to: ser camembert z migdałami w cukrze; krakersy ze słodkim kremem Dulce de Leche; croissant z konfiturą; kawałki szuszonej wołowiny.

Jak długo parzyć yerbę?

W przypadku zalewania ciepłą wodą, wystarczy odczekać ok. 3 minuty. Jeśli przyrządzasz Terere (na zimno) to susz dłużej uwalnia swoje właściwości – wtedy zalecamy poczekać 5 minut.

Jak parzyć yerba mate w kubku?

Jeśli nie macie pod ręką tykwy lub naczynia Un Acero, możecie użyć zwykłego kubka. Wystarczy wsypać susz do kubka (początkującym zalecamy 2-4 łyżki stołowe), przechylić aby powstał kopczyk i wlanie wody w pustą przestrzeń. Ostatnim krokiem jest włożenie bombilli.

Czy mogę zaparzyć yerba mate bez bombilli?

Bombilla jest niezbędna do przyrządzenia tradycyjnej yerba mate. Jeśli nie posiadacie odpowiednich akcesoriów to macie dwa wyjścia. Pierwsze, to użycie zaparzacza do kawy i herbaty. Druga możliwość to yerba mate w saszetkach (Cocido).

Pić yerba mate z tykwy

W przypadku tykwy, przed pierwszym użyciem niezbędne będzie przeprowadzenie tzw. curado, które przygotowuje naczynie do użytku. Tykwa posiada w środku miąższ, którego musicie się pozbyć. Jak poprawnie przeprowadzić proces curado dowiecie się w osobnym wpisie. Jeśli korzystacie z innego naczynia, stalowego lub ceramicznego, wystarczy je wyparzyć przed pierwszym użyciem. Tak samo postępujemy z bombillą.

Przeczytaj także

One thought on “Jak zaparzyć yerba mate?

Comments are closed.