Menu
Blog

Procesy, które ubogacają smak yerba mate

Sprawdź, które yerba mate są poddawane dodatkowym procesom dla zmiany lub ulepszenia smaku. Czego się nie robi dla smakoszy tego bogatego w właściwości wywaru.

Tostada - listki poddawne są paleniu, przez co są bardziej brązowe, dając charakterystyczny smak i aromat.

Sin pulvo - czyli yerba mate bez pyłu, liście zostają dodatkowo odpyłowane, w ten sposób łagodząc smak.

Saborizada - w niej zawarty jest dodatkowy smak, najcześciej owocowy.

Endulzada - mate słodzona

Con herbas - mieszanka yerba mate z innymi suszonymi ziołami, może być również używane określenie Compuesta. Dodatkowo można jeszcze podzielić te mieszanki ziołowe: boldo- odmiana mięty, właściwości żółciopędne i wspomaganie trawienia.

Cedron - werbena cytrynowa, działa uspokająco i tonizująco na układ pokarmowy.

Buritto - podobne w działaniu mięty

Moringa - drzewo chrzanowe, właściwości antybiotyczne.

Catuaba - rumianek, kora.

Mamy nadzieję, że dzięki powyższym informacjom będziecie bardziej świadomie wybierać Yerbe Mate, zgodnie z własnymi upodobaniami.