Aguantadora



AGUANTADORA

Za szanowaną, argentyńską marką yerba mate Aguantadora kryje się pewna tajemnica. Ale zanim zdradzimy szczegóły, kilka zdań wprowadzenia...

Powody, dla których yerba mate jest tak popularna w dzisiejszym dynamicznym świecie, są oczywiste:

- naturalnie energetyzuje

- stabilizuje rytm oddychania

- poprawia wytrzymałość

- często poprawia nastrój

- tłumi apetyt

- aktywuje centralny układ nerwowy

- zapewnia lepsze skupienie

- ma działanie odprężające

- ma właściwości moczopędne.

- poprawia jakość życia,

a nawet może być przyczynkiem do tzw. długowieczności i dla wielu stała się ważnym elementem życia. Ludzie coraz częściej doceniają produkty, które zachowują swoje naturalne właściwości, niezbędne dla organizmu i zdrowia oraz ogólnego dobrostanu. Yerba mate odgrywa aktywną rolę w zaspokajaniu tej potrzeby.

Indianie Guarani jako pierwsi odkryli yerba mate i uznali ją za świętą roślinę. Używali jej od stuleci ze względu na niezwykłe właściwości. Według legend Indianie używali yerby do wszelakiego oczyszczania, leczenia jako środek zapobiegawczy i nazywali yerba mate „rośliną wszystkich roślin”.

Dziś to już trzeci najpopularniejszy napój na świecie, z którego korzystają miliony mieszkańców Ameryki Południowej. Zyskuje także popularność wśród wielu innych narodów na świecie, w tym Polaków.

Yerba mate zawiera ważne witaminy i minerały oraz przeciwutleniacze ważne dla ludzkiego zdrowia, dzięki czemu jest unikalnym źródłem naturalnej energii bez skutków ubocznych.

 

Z krainy „zielonego złota”.

Misiones jest jednym z najbardziej fascynujących terytoriów w Argentynie. To region o żyznej ziemi i ciekawej historii, na terenie którego znajduje się bardzo tajemnicza dżungla i największy strażnik atrakcji turystycznych na świecie, czyli Wodospad Iguazu. Bardzo blisko tego skarbu natury, bo w odległości zaledwie 100 km, leży Monte Carlo, jedno z najważniejszych centrów upraw yerba mate. Jest to jedno z nielicznych miejsc, które śmiało może kultywować najpopularniejszy argentyński napój.

W roku 1931 narodziła się Cooperativa Agricola Mixta de Monte Carlo, którą możecie znać dzięki takim produktom jak Aguantadora, Pampa i Sinceridad. Aż 72 producentów zainspirowanych ideałami kooperatyzmu wzięło z tamtejszego czerwonoziemu coś, co dziś jest powszechnie znane w Ameryce Południowej jako „el oro verde” lub „zielone złoto”,
a najbardziej powszechne określenie to… yerba mate.

Marzenia wkrótce przekształciły się w rzeczywistość. Już w 1967 roku zakład wyprodukował 7 250 000 kilogramów yerba mate. 3 lata później wprowadzono młyn przemysłowy, wtedy także pojawiły się marki Aguantadora i Sinceridad. Krok po kroku, dzięki atrybutom „zielonego złota” i jakości procesu produkcyjnego, marki te zyskały popularność na rynku i stały się liderami w wielu argentyńskich prowincjach.

Jakość produkcji: główne priorytety Aguantadory

Jakość yerba mate zaczyna się od rośliny. Spółdzielnia produkuje najlepsze rośliny do uprawy. Zbiór jest najważniejszym procesem mającym znaczenie dla uzyskania najlepszej jakości. W czasie żniw aż 500 robotników rozpoczyna cięcie roślin, uważnie wybierając gałęzie z liśćmi. Transport ściętych liści musi przebiegać szybko, aby uniknąć fermentacji
i usychania liścia.

Proces produkcyjny składa się z trzech etapów: przypalania nad żywym ogniem, suszenia
i cięcia.

Pierwszy etap to szybka ekspozycja na otwarty ogień, gdzie roślina traci ok. 20 % wody. Para wodna, która wytwarza się w tym procesie, powoduje pękanie powierzchni liścia, dzięki czemu dalsze suszenie jest łatwiejsze. Następnie liście przechodzą przez gorące powietrze na taśmach, w wolnym tempie. Ten proces trwa 8 godzin. Ostatni etap to mielenie, w którym liście są grubo cięte, a następnie zabierane do maszyny, która izoluje grube łodygi jak i inne patyki. Pociętą yerba mate umieszcza się w dużych workach po 25 kg i przechowuje w celu sezonowania.

Naturalne sezonowanie jest niezbędną procedurą pozwalającą uzyskać doskonałą jakość. Spółdzielnia podjęła wszystkie niezbędne kroki w tym celu. Worki yerba mate są umieszczane w magazynach z zabezpieczonymi dachami, izolowanymi podłogami
i odpowiednia wentylacją. Yerba mate jest sezonowana co najmniej 12 miesięcy. Niezbędny poziom dojrzałości suszu to sekret, który charakteryzuję yerba mate Aguantadora.

 

Ostatnim krokiem jest ponowne cięcie, a następnie pakowanie.

To wszystko ze szczegółów.

Zainstalowany młyn w spółdzielni Monte Carlo należy do jednego z najbardziej zaawansowanych w swoim typie. Ostatni proces rozdziela składniki na 4 części: duże kawałki liści, małe kawałki liści, łodygi i pył. Młyn pozwala także na przeprowadzenie dodatkowych procesów, takich jak mielenie i mieszanie. Poprzez dobranie idealnych proporcji tworzone są różne rodzaje yerba mate.

Wyspecjalizowani technicy poszukują takiej mieszanki, aby zapewnić klientowi najlepszy smak i doskonałą jakość oraz opakowanie.

Na co czekasz? Wypróbuj Aguantadorę już teraz: https://un-mate.pl/kolekcja/slider/yerba-mate-aguantadora-tradicional-500g

 

Przemysław