Badania naukowe zalecają dodanie magnezu do yerba mate


Jako fani yerba mate, zapewne zdążyliście zauważyć,  że często na tabeli odżywczej wielu opakowań yerba mate pojawia się bardzo ważny pierwiastek, magnez. Niedobór magnezu w organizmie może przynosić takie objawy jak skurcze, drganie powiek, problemy ze spaniem itp. Prawidłowe utrzymanie dobrego poziomu magnezu w organizmie jest bardzo istotne dla jego funkcjonowania.

Badania finansowane przez Narodowy Instytut Yerba Mate mówią, iż magnez dodany do yerba mate generuje korzystne efekty dla naszego organizmu.

Badania zatytułowane „Ocena biodostępności magnezu u populacji konsumującej yerba mate” prowadziła badaczka Alicia Maskin de Jensen i jej współpracownicy z Wydziału Nauk Chemicznych i Przyrodniczych Uniwersytetu Narodowego w Misiones.

Jak mówi badaczka „osoby spożywające yerba mate wzbogaconą magnezem prezentowały różne objawy kliniczne: pobudzenie ruchliwości jelit, zmniejszenie epizodów nawracającej migreny, nawilżony wygląd skóry osłabionej trądzikiem, zmniejszenie skurczów oraz wzrost zdolności intelektualnych i fizycznych”.

Są to rzeczy, które wielu z nas pijących yerbę obserwuje pijąc klasyczny susz, który również zawiera magnez.

Badaczka wspomina, iż w objawach klinicznych obserwowanych po spożyciu klasycznej yerby bez dodatkowego magnezu 91% osób przejawiało utratę korzyści uzyskanych przez spożywanie wzbogaconej yerby.

Wszystkie osoby z epizodami nawracającej migreny zmniejszyły liczbę nawrotów podczas czterech miesięcy spożywania wzbogaconej yerby, a epizody te wzrosły po zakończeniu spożywania takiej yerby – wyjaśnia autorka pracy.

Jensen powiedziała, że podczas badania „wzmocnioną magnezem yerbę spożywali ludzie raz lub dwa razy dziennie, a średni wkład magnezu wynosił  151,27 miligramów”.

„Ta wartość dodana odpowiada od 20 do 50% zalecenia dietetycznego osiągniętego dla obu płci i grup wiekowych i nie przekracza maksymalnych tolerowanych poziomów spożycia (350 mg / dzień dodatkowego magnezu), co jest najwyższym poziomem dziennego spożycia tego składnika odżywczego, z mniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia niekorzystnych skutków zdrowotnych u większości osób”.

Do badań naukowych wykorzystano 177 dorosłych obu płci w przedziale wiekowym od 19 do 50 lat, klinicznie zdrowych. Próbki zostały losowo uzyskane na obszarach miasta Posadas od 1 czerwca 2014 do 15 września 2016 r. Do badania wykorzystano dwie populacje: jedną obejmująca osoby przyjmujące yerba mate bez dodatkowego magnezu oraz osoby, które spożywały yerba mate wzmocnioną tlenkiem magnezu.

Jensen wyjaśnia znaczenie badań „w ciągu ostatnich 100 lat, ze względu na zmiany stylu życia i industrializacji, które doprowadziły do spożycia przetworzonej żywności, spożycie magnezu spadło poniżej wymagań i zaleceń”.

Niedobór tego pierwiastka, jak dodaje badaczka „wiąże się z wieloma nieprawidłowościami biochemicznymi: hipokaliemią, hipokalcemią, hipofosfatemią, hipokalcurią, hipomagnezemią, kwasicą metaboliczną i różnymi objawami klinicznymi, takimi jak zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego, kostnego i endokrynnego".

Badania zalecają wzmacnianie yerba mate magnezem, również ze względu na powszechne spożycie tego naparu w całej Argentynie przez różne klasy społeczne oraz zmianę stylu życia z niskim spożyciem warzyw i owoców,  a także zwiększenie spożycia przetworzonej żywności.

 

 

 

https://www.eleco.com.ar/interes-general/un-estudio-cientifico-recomienda-adicionar-magnesio-a-la-ye...

Przemysław