Naukowcy z uniwersytetu Buenos Aires pracują nad ekstraktem yerba mate, który zachowuje właściwości ostrokrzewu.

Naukowcy Exact Scientists UBA (Uniwersytet Buenos Aires), otrzymali ekstrakt z yerba mate, który zachowuje swoje korzystne właściwości zdrowotne. Uzyskany w ten sposób ekstrakt, można dodawać do soków i uzyskać produkt dostarczający naturalnych przeciwutleniaczy. Jest to duży potencjał żywieniowy, ale takie stężenie ekstraktu jest również wykorzystywane w Argentynie do badań fizjologicznych.

"Przez wiele lat badano zalety yerba mate, ponieważ ma ona kilka korzystnych właściwości dla zdrowia, po części ze względu na wysoką koncentrację przeciwutleniaczy" - mówi Sandra Guerrero z Wydziału Nauk Ścisłych i Przyrodniczych Uniwersytetu Buenos Aires. Od razu dodając: „Zajeło nam trochę czasu zdobycie ekstraktu z yerba mate, który utrzymuje jak najwięcej korzystnych związków dla zdrowia”.

 Zespół badał, kontrastował i przeprowadzał setki testów w laboratorium aż „Rozpuszczalny w wodzie ekstrakt już został uzyskany. Udało nam się go rozwinąć w niskich temperaturach i przy niskich czasach ekstrakcji, bez stosowania agresywnych rozpuszczalników i utrzymania ich zdrowych właściwości. Innymi słowy, otrzymujemy ekstrakt w przyjazny sposób z otoczeniem” dodaje profesor Guerrero.

Propozycje dla ekstraktu

Jedną z propozycji zastosowania ekstraktu z yerba mate jest wykorzystanie
w naturalnych napojach w celu wzmocnienia właściwości przeciwdrobnoustrojowych i przeciwutleniających. Jak profesor mówi „chodzi o opracowanie produktów z wieloma korzyściami zdrowotnymi z ekonomicznym przetwarzaniem i łatwym do wdrożenia w branży spożywczej”.

Trwają także badania uzupełniające prowadzone przez Instytut Badań Farmakologicznych CONICET. Naukowcy testują ekstrakt na poziomie komórkowym, aby sprawdzić, jakie są skutki ekstraktu z yerba mate. W zakresie badań nad ekstraktem naukowcy mają jeszcze wiele do zrobienia i zbadania, liczymy na pozytywne efekty.

Przemysław