Organiczna yerba mate z przykładem Río Itambey SA (La Potente, Fede Rico, La Mejor)

Dane dotyczące produkcji ekologicznej yerba mate w Paragwaju nie są do końca jasne, wg. Wielu szacunków przypuszcza się, że jest to ok. 1000 ton. Mimo to niewielu paragwajskich producentów posiada certyfikację oraz międzynarodowe uznanie, mimo wszystko ten rodzaj produkcji zaczyna być coraz bardziej ceniony w Paragwaju i ma duży potencjał na ich rynku wewnętrznym.

Czym jest produkcja ekologiczna? To produkcja, która m.in. jest prowadzona bez użycia środków owadobójczych, pestycydów, agrochemikaliów itp. Otrzymuje się gotowy produkt, bezpieczny dla zdrowia i uznawana przez międzynarodowe rynki, w tym Unie Europejską, Stany zjednoczone i Japonię.

„Ważne jest podkreślenie certyfikacji prowadzonej przez firmę KIWA BCS OKO GARANTIE LTDA. Działającą nieprzerwanie od 2003. Aby to osiągnąć musimy nie skupować yerby od innych producentów. Nasz produkt jest całkowicie przez nas sadzony, zbierany i przetwarzany, również w naszym przedsiębiorstwie, gdzie z duma możemy powiedzieć, że dajemy prace bezpośrednio 60 rodzinom.” Mówi przewodniczący rady nadzorczej Rio Itambey SA.

Według zeszłorocznych badań prowadzonych w Paragwaju, można powiedzieć, że rynek yerby ekologicznej jest w powijakach. Ludzie dopiero zaczynają się interesować ekologiczną żywnością, jak i zdawać sobie sprawę jak ważne jest dbanie o swoje zdrowie poprzez spożywanie żywności ekologicznej, oraz jaka jest różnica między produktami konwencjonalnymi a organicznymi.

„Nie używamy komór przyśpieszających dojrzewanie, yerba mate ma średni czas sezonowania ok. 10 miesięcy.”

„W czasie zbiorów mamy ponad 60 osób pracujących zarówno w terenie jak i w fabryce. Poza sezonem utrzymujemy średnio 70 osób pomiędzy fabryką a pracą w terenie. Fabryka może produkować do 250 000 kg pakowanej yerba mate w miesiącu, a samego surowca do 500 000 kg miesięcznie” – dodaje przewodniczący.

 

Jeśli jesteście ciekawi produktów Rio Itambey, zapraszamy do przetestowaniaLINK

Przemysław