Paragwajska Yerba Mate coraz popularniejsza w Polsce

Kultura picia yerba mate staje się coraz popularniejsza nie tylko u nas w kraju, ale również na świecie. Cieszy nas rosnąca popularność yerbowego naparu w Polsce

Domeną Paragwajczyków jest terere (yerba mate na zimno). Spożywają także yerbę na ciepło, ale jednak terere króluje.

Miguel Ayala, który jest kierownikiem handlu zagranicznego w znanej firmie Selecta,  w wywiadzie dla paragwajskiej gazety wypowiedział się na temat eksportu oraz popularności paragwajskiego suszu. Selecta eksportuje yerbę głównie w tradycyjnej formie. Jest spożywana zarówno z ciepłą wodą, jak i w formie terere. Ceniona jest za wartości odżywcze oraz za zastrzyk energii na cały dzień. Selecta wysyła yerba mate również do innych krajów, nie tylko do tradycyjnego spożywania, ale również do wykonywania gazowanych napojów (np. do Kanady).

Paragwaj jest trzecim producentem yerba mate, wyprzedzają go Argentyńczycy i Brazylijczycy, a swoje produkty rozprowadzają głównie na rynku wewnętrznym. Szacuje się, że do 18 krajów na świecie trafia ok. 220 ton suszu. W Polsce mamy bardzo duży wybór produktów Selecty. Powstała również yerba instant, a Selecta to nie tylko producent yerba mate, ale też m.in. produktów zbożowych. W firmie zatrudnia się ok. 1000 rodzin.

(wpis na podstawie wypowiedzi Miguela Alaya, kierownika handlu zagranicznego z firmy Selecta)

Przemysław