Rdzenna społeczność Paragwaju będzie eksportować yerba mate do Stanów Zjednoczonych

Dziś chcielibyśmy przybliżyć interesujący przykład rdzennych mieszkańców z departamentu Canindeyu w Paragwaju, którzy wyeksportują w tym roku 15 ton yerba mate do Stanów Zjednoczonych, a przyszłości, prawdopodobnie jeszcze więcej.

Aché Koetuvy – Koeti są rdzenną społecznością należącą do ludu Aché. Jest to ok 60 rodzin, osiedlonych w 470 gospodarstwach o powierzchni ok 4.700 hektarów. Od roku 2007 współpracują z instytucjami państwowymi w ramach programu rozwoju środowiskowego organizowanego przez państwo, ale również firmami prywatnymi, które znacząco poprawiły produkcję yerba mate. Produkcja pochodzi z programu zalesiania rodzimych gatunków
w ramach pielęgnacji lasów.

Co ciekawe z tego, co się dowiedzieliśmy to, jako jedyni z rdzennych ludności uprawiających yerba mate posiadają certyfikat organiczności na rynek Stanów Zjednoczonych i Kanady. Do tego jeszcze certyfikat Fair Trade, co przy zachowaniu przepisów pozwala eksportować yerbe na rynek amerykański.

Odbiorcą yerba mate jest Empresa Guayakí SRP firma ze stanów zjednoczonych znana z produktów pod nazwą Guayaki, w tym suszu, napojów na bazie yerby czy małych Energy shotów. Guayaki bierze czynny udział w zalesianiu na terenach Lasów Atlantyckich. Dużo potrzeba wysiłku aby móc zrealizować taki eksport, społeczność otrzymała wsparcie Banku Światowego (WB).

Również przy wsparciu Ministerstwa Rolnictwa i hodowli Zwierząt (MAG) zainwestowano w stworzenie suszarki do yerba mate. To pozwoli w przyszłości na większą samodzielność i utrzymanie wypracowanej jakości, a budowa jest już na ostatniej prostej. Szacuje się, że produkcja zajmuje dziś ok 60 hektarów w terenach zalesionych, szacuje się, że za ok. 5 lat będzie można zebrać 300 ton zielonych liści to ok. 5 razy więcej niż obecnie.

Taki ciekawy projekt w Paragwaju, trzymamy kciuki J

Przemysław