Świadomość w produkcji yerba mate na przykładzie La Rubia

Spożywanie terere, cocido, yerby na ciepło identyfikuje i łączy Paragwajczyków w kraju i poza nim. Produkcja yerba mate wymaga wysiłku by żyć harmonijnie i w zgodzie naturą. Oznacza to, że trzeba pracować zdecydowanie, aby zachować jakość i czystość tego niepowtarzalnego produktu jakim jest yerba.

Konsumenci nie tylko w Polsce, czy Europie sięgają coraz częściej po żywność ekologiczną, ale również doceniają takie wysiłki także Paragwajczycy doceniając produkty naturalne, organiczne i bezpieczne.

„Inwestycja w żywność ekologiczną została dokonana i jest wynikiem złożonego systemu opieki nad środowiskiem, ale już wiemy, że będzie to na dłuższa metę najbardziej opłacalne w produkcji yerba mate. Mamy ograniczoną produkcje, ale również mamy nadzieje, że dodając wysiłek sektora przemysłowego do produkcji yerby organicznej, będziemy mieli gwarancje przetrwania tego produktu” mówi dyrektor La Rubia

Należy sobie pilnie uświadomić potrzebę przygotowania produktu organicznego, bez agrochemikaliów i podobnych środków. Jest to celem zwiększenia konsumpcji yerby na świecie, ale także utrzymanie rynku krajowego (Paragwaj).

„Osoby będące zanurzone w produkcji, przygotowywaniu i dystrybucji yerba mate na rynku, a także konsumenci widzą z ogromnym smutkiem i niepokojem, brak poszanowania dla praw, norm i jakości oraz minimalnych parametrów bezpieczeństwa, które od lat oferują różne marki. Są to produkty, które nie oferują klientowi żadnych gwarancji” kontynuuje dyrektor La Rubia.

Jak wspomina dyrektor - w przyszłości sektor yerba mate w Paragwaju nie może być ofiarą wzlotów i upadków, które są charakterystyczne dla tej branży. Ważne jest połączenie wysiłków sektora publicznego i prywatnego na poziomie krajowym, a także wypracowanie lojalnej i praktycznej polityki integracji regionalnej, stabilności i trwałego wzrostu.

 Powinno to być naturalną cechą decyzji podejmowanych przez ludzi inteligentnych, uczciwych i lojalnych, aby potrafili przewidzieć, co może się wydarzyć w przyszłości. Żeby potrafili działać z wysokimi wartościami, takimi jak szacunek do natury i wartości, które zawsze głosimy. Krótko mówiąc nie można zostawiać zarządzania osobom improwizowanym, tym, którzy nie znają tych wartości, a zajmują się tym problemem tylko ze względu na własne interesy, które są wynikiem ambicji, są absolutnie tymczasowe
i przejściowe, kończąc się niepowodzeniem.

Przemysław