Un-Mate blog

Yerba Mate będzie mieć przeprowadzaną analizę mikrobiologiczną

Yerba mate jako produkt spożywczy jest pod kontrola odpowiednich instytucji, musi spełniać normy kodeksu żywności tutaj na przykładzie Argentyny chcemy wspomnieć, że kontrola teraz zostanie pogłębiona.

Przeczytaj więcej

Picie yerba mate mogłoby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzyce?

Nie pijesz jeszcze yerba mate? To być może masz kolejny powód, aby zacząć. Wyniki dwuletniego badania argentyńskich naukowców mówią, ze im wyższe spożycie yerby tym mniejsze szanse na zachorowanie na cukrzyce typu 2, która według lekarzy dotyczy głównie złego trybu życia i otyłości....

Przeczytaj więcej

Świadomość w produkcji yerba mate na przykładzie La Rubia

Produkcja yerba mate wymaga wysiłku by żyć harmonijnie i w zgodzie naturą. Oznacza to, że trzeba pracować zdecydowanie, aby zachować jakość i czystość tego niepowtarzalnego produktu jakim jest yerba....

Przeczytaj więcej

Wzrost eksportu yerba mate w stosunku do 2017 – pasja, która się rozszerza

Z naszych ostatnio zdobytych informacji wynika, że argentyński eksport wzrósł o 33,7 w stosunku do roku 2017, a konsumpcja na rynku argentyńskim się umocniła...

Przeczytaj więcej

Międzynarodowa nagroda za badania nad wpływem yerba mate na kości

Międzynarodowa nagroda dla Lucasa Bruna, naukowca badającego wpływ yerba mate na kości w swoim laboratorium Biologii Kości na Wydziale Nauk Medycznych Narodowego Uniwersytetu w Rosario i to tam odkrył pierwsze korzystne rezultaty działania yerba mate na kości...

Przeczytaj więcej

Grzyby atakuj atakujące yerba mate

Pierwszy raz grzyb został zarejestrowany w 2010 roku na yerba mate w rejonie Misiones. Grzyb Strzępniczek pasożytniczy (Rhizoctonia solani), który oprócz yerby może atakować również uprawy herbaty. Grzyb może powodować straty w plonach, a niestety nie ma jeszcze zatwierdzonych produktów chemicznych zaleca się wycinanie dotkniętych tych grzybem gałęzi i usunięcie, aby nie zagrażały pozostałym krzewom.

....

Przeczytaj więcej

Naukowcy z uniwersytetu Buenos Aires pracują nad ekstraktem yerba mate, który zachowuje właściwości ostrokrzewu.

Naukowcy Exact Scientists UBA (Uniwersytet Buenos Aires), otrzymali ekstrakt z yerba mate, który zachowuje swoje korzystne właściwości zdrowotne. Uzyskany w ten sposób ekstrakt, można dodawać do soków i uzyskać produkt dostarczający naturalnych przeciwutleniaczy...

Przeczytaj więcej

Argetyńska yerba mate Rosamonte z certyfikatem Rainforest

Firma Hreñuk SA otrzymała znak Rainforest Alliance, który wspiera zrównoważone zarządzanie środowiskowe, społeczne oraz ekonomiczne przy produkcji. Obejmuje yerbe, która rośnię aż na 600 hektarach certyfikowanych plantacji....


Przeczytaj więcej