Yerba Mate będzie mieć przeprowadzaną analizę mikrobiologiczną

Yerba mate jako produkt spożywczy jest pod kontrola odpowiednich instytucji, musi spełniać normy kodeksu żywności tutaj na przykładzie Argentyny chcemy wspomnieć, że kontrola teraz zostanie pogłębiona.

Norma została opublikowana 22 listopada 2018 roku, także nie tak dawno, ustalono w niej normy i kryteria mikrobiologiczne dla yerba mate. Zgodnie z tymi ustaleniami i przepisami kodeksy żywności próbki musza zostać potwierdzone przez bromatologów w każdej z prowincji.

Dla nas, jako konsumentów i dystrybutorów yerba mate to dobra wiadomość, a nawet bardzo dobra. Podejmowane działania w celu kontroli jakości i zapobieganie ewentualnym odstępstwom sprawia, że susz jest dobrze sprawdzony jakościowo, a na tym zależy i producentom i klientom. 

Jednym z takich przykładów jest ogłoszona ostatnia kontrola, która właśnie ma miejsce w Misiones. Sprawdzane są transporty z yerbą oraz zgodność dokumentów. Zdarzają się odstępstwa i w tej branży, a nawet kradzieże z plantacji, o których kiedyś wspominaliśmy w innym wpisie na blogu. Takie kontrole zapobiegają wprowadzaniu suszu z nieznanych miejsc, czy nawet wyeliminowanie złych praktyk.  Kolejnym przykładem może być próba przewożenia yerbowych patyczków, których wg. przepisów nie wolno przechowywać właśnie po to, aby nieuczciwi przedsiębiorcy ich nie wykorzystywali do wypełniania paczek.

Zostając przy patyczkach z yerba mate chcielibyśmy przypomnieć, że w yerbach typu despalada znajdziecie ich maksymalnie 10%, a jest to zazwyczaj mniej tak jak w przypadku yerba mate Playadito despalada to ok 5%. Zachęcamy do testów!

Przemysław