Yerba mate coraz częściej przedmiotem badań naukowych

Jak prawdopodobnie sami wiecie, ostrokrzew paragwajski jest jedną z najbogatszych roślin jeśli chodzi o wartości odżywcze. Nie wszystkie się przyswajają poprzez picie naparu, ale ogrom witamin, minerałów i przeciwutleniaczy jednak dodaje nam mocy. Działa przeciwzapalnie i często skutecznie poprawia samopoczucie.

Yerba, powszechnie spożywana w Paragwaju, Argentynie, Urugwaju i Brazylii, od kilku lat staje się coraz popularniejszym elementem badań naukowych. Dziś napiszemy o niektórych z nich.

Według badań University of Illinois w Stanach Zjednoczonych yerba mate ma wiele zalet leczniczych ze względu na wspomniane wcześniej przeciwutleniacze. Jednakże w badaniach in vitro stwierdzono, że ostrokrzew paragwajski znacząco redukuje procesy zapalne, a nawet „walczy z rakiem”. Za sprawą dużej zawartości kwasu (CCS) kawoilochinowego, który jest jest zdolny do procesu skłaniającego komórki nowotworowe do samozniszczenia poprzez uszkodzenie ich DNA.

Oczywiście poza zabieganiu chorobom zapalnym i nowotworom yerba mate jest również skutecznym spowalniaczem przedwczesnego starzenia, co chyba również cieszy wszystkich. ;)

Mówi się, że najlepszym wyborem w celu uzyskania opisanych efektów jest wybór yerb organicznych, ponieważ zapewnią brak pestycydów i gwarantują naturalny, zdrowy i bogaty liść, bez związków chemicznych.

Przypominamy, że yerba mate można spożywać również na zimno oraz w formie saszetek. Więc jeśli pragniesz rozpocząć przygodę nie musisz tego robić zaczynając od zalewania na ciepło, na zimno smak jest zdecydowanie łagodniejszy. Sięgaj również po odmiany smakowe. W  Un Mate oferujemy również yerby organiczne, znajdziecie je w zakładce organiczne: (https://un-mate.pl/kategoria/o...)


Na bazie:

https://www.terra.com.br/notic...





Przemysław