Aguantadora Despalada to yerba mate naturalnie sezonowana przez 18 miesięcy w specjalnie przygotowanych do tego pomieszczeniach. Wersja Despalada to także mocno pobudzająca odmiana, zawierająca dużo mniej patyczków niż Elaborada. Poza pobudzeniem oferuje przyjemny smak, sprawdzi się więc także wśród początkujących. Produkty Aquantadora po wstępnym przepuszczeniu liści przez ogień (tuż po zbiorach, aby nie fermentowały) są suszone wyłącznie gorącym powietrzem przez ok. 6 do 8 godzin, dzięki czemu produkt jest wolny od dymu (sin humo).
Aguantadora Tradicional to Yerba, której podczas argentyńskich targów żywności Caminos y Sabores odbywających się w 2016 r. w Buenos Aires przyznano specjalne odznaczenie za najsmaczniejszą yerba mate.
Kraj pochodzenia: Argentyna
Skład: Ostrokrzew paragwajski – listki i patyczki
Moc pobudzenia: 5/5 Yerbovoltów
Tomasz (zweryfikowany) –
Gabriel (zweryfikowany) –
Adam (zweryfikowany) –
joanna d. (zweryfikowany) –
Anonimowo (zweryfikowany) –
wyrazista smak zharmonizowany lekka nuta goryczy