Selecta agro – mąka z tapioki (maniok) 500g

Produkt dostępny: Tak
Wysyłka: 24h
19.99 PLN

Informacje o produkcie

Mąka z tapioki to inaczej skrobia pozyskiwana z manioku, rośliny pochodzącej z Brazylii, przypominającej nieco nasz ziemniak. Maniok rozpowszechnił się na pozostałe kraje Ameryki południowej w tym Paragwaj, z którego pochodzi nasza tapioka. Jest to podłużna bulwa, która po przetworzeniu na mąkę jest idealnym bezglutenowym produktem do wypieku chleba, ciasta, zagęszczania sosów czy produkcji budyniu i innych deserów. Mąka z tapioki zawiera łatwo strawne węglowodany i bardzo małe ilości białka.

Maniok to jedna z najpopularniejszych roślin w tamtym rejonie świata, ale także w Afryce i Azji. Poza wspominanym zastosowaniem, jest to świetny produkt bezglutenowy do wykorzystania w kuchni, a przy tym jest pożywny, lekkostrawny i hipoalergiczny. Jest produktem bezsmakowym, więc nie wpływa na przygotowywane dania i nie zaburza ich smaków.

W Ameryce Południowej mąka z tapioki jest wykorzystywana również jako zamiennik mąki pszennej. W Paragwaju jest powszechnie używana do pieczenie Chipa (to powszechnie spożywany rodzaj pieczywa) oraz małych serowych bułek, znanych także w Argentynie i Brazylii. Zdecydowanie polecamy ten oryginalny paragwajski produkt!

Kraj pochodzenia: Paragwaj

Zapisz się na nasz newsletter