Curado

Naczynia drewniane - okute

Wystarczy przepłukać i jest gotowe do użytku. Nie należy smarować masłem ani oliwą - zapach masła "zabija" aromat Palo Santo a ponadto nie jest 100% skuteczne przeciwko pęknięciom.  Jeżeli naczynko jest okute to nawet jak drewno pęknie to nic się nie stanie (po to właśnie dopłacamy więcej za okucie). Nie powinno się również nadużywać wrzątku gdyż "wyciąga" on szybko żywicę.


Naczynia drewniane - nieokute

Wystarczy przepłukać i jest gotowe do użytku. Przed użyciem a potem profilaktycznie można od czasu do czasu posmarować naczynko oliwą (lub np. olejem kokosowym) aby uchować matero przed pęknięciem aczkolwiek nie jest to sposób w 100% skuteczny.



Tykwy

Przed użyciem należy do tykwy nalać wodę po brzeg oraz odstawić na kilka godzin. Następnie łyżeczką delikatnie wyskrobać pozostałości owocu (cypelka na dnie nie ruszamy!). W razie potrzeby zabieg powtórzyć. Kiedy owoc został oczyszczony w środku to jest już gotowy do użycia. Matero można od czasu do czasu wyparzyć i nie zostawiać Yerby w środku na dłużej niż jeden dzień. Należy pamiętać podczas użytkowania, że tykwy mają w zwyczaju się "pocić" i jest to naturalne zjawisko (tak jak np. zimna szklana z napojem) dlatego zalecamy kładzenie tykw na specjalnych podkładkach.