Menu
Blog

Jaka bombilla? Co wybrać.

bombille z filtrem łyżeczkowym

Czy wybór bombilli jest trudny? Wydaje się, że wszystkie po prostu filtrują napar, żeby nie wpadały nam fusy do buzi. Zgadza się! Jednak warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Podstawowy to typ filtracji zastosowany w bombilli – jedne są lepsze, inne trochę gorsze. W asortymencie sklepu Un-Mate znajdują się różne modele bombilli, dlatego w niniejszym wpisie postaramy się przybliżyć ich charakterystykę i wyjaśnić różnice. Najpierw omówimy typy filtracji, a następnie rodzaje surowców, z jakich wykonywane są bombille.

Typy filtracji

Każda bombilla posiada system filtracji, który pozwala na oddzielenie naparu od listków i patyczków. Z racji tego, że listki i patyczki mają różną wielkość, typ filtra determinuje skuteczność filtracji. Większość modeli bombilli pozwala na bezproblemowe picie yerba mate. Zdarza się jednak, że niektóre filtry przepuszczają mniejsze listki, co może powodować utrudnione picie, a nawet zapchanie bombilli.

bombille

Filtr łyżeczkowy to chyba najpopularniejszy typ, charakteryzujący się wysoką skutecznością filtrowania. Warto wiedzieć, że nie każda bombilla w tym typie będzie perfekcyjnie filtrować yerba mate, ponieważ poza techniką przygotowania naparu dużo zależy od jakości rurki. Należy wziąć pod uwagę liczbę i wielkość dziurek na sitku, a także szczelność konstrukcji. Tego typu bombille dobrze się sprawdzają przy różnego typu suszach, niezależnie od stopnia zmielenia.

bombille filtr sprężynkowy

Filtr sprężynkowy  –  wykonany z samej sprężynki, nada się do grubiej ciętych yerb (np. w typie argentyńskim), jednak poziom filtracji samej sprężynki bywa niezbyt obiecujący i może przepuszczać listki lub zapychać się. Aby ułatwić picie i filtrację, powstały bombille wykorzystujące sprężynkę jako jeden z filtrów. W bombillach z podwójnym lub potrójnym filtrem sprężynka stanowi jeden z poziomów filtracji, dzięki czemu zostaje zwiększona skuteczność filtrowania naparu. Bywa, że bombille z podwójnym lub potrójnym filtrem mogą się przytykać, ale to także zależy też od jakości rurki oraz naszej staranności w przygotowaniu naparu. Więcej o przygotowaniu yerba mate znajdziesz w poradniku. 

Filtr szparowy (nacięcia) – typ, który cieszy się w sklepie Un-Mate rosnącą popularnością. Są to nacięcia na końcu bombilli, które sprawdzają się przy średnio i grubo ciętych suszach, ale przy sprawnym zalewaniu poradzą sobie także z nieco drobniejszym suszem.

Filtr podwójny i potrójny – o tych typach wspomnieliśmy wyżej, przy okazji omawiania bombilli sprężynkowych. Na podwójny system filtrowania może się składać sprężynka i nacięcia, zaś na potrójny nacięcia, drobna siatka oraz sprężynka. Filtry tego typu sprawdzają się bardzo dobrze, choć i one potrafią się zapchać przy drobnym suszu.

Bomba – przeznaczona do picia bardzo drobno zmielonej yerba mate typu chimarrao. Jest to płaski filtr przypominający łyżeczkowy, ale jest zazwyczaj okrągły, znacznie większy i posiada większą liczbę, ale mniejszych dziurek. Bardzo dobrze filtruje wszelkiego typu yerby.

Wyżej wymienione typy to takie najczęściej spotykane, ale jest też duża liczba modeli nieco odbiegających od tych podstawowych. Ich możliwości filtracyjne są różne, tak jak i jakość. Jednak gdy nabierze się wprawy w przygotowywaniu yerby, nawet gorsze jakościowo rurki mogą się spisać.

Podsumowując, najbardziej uniwersalnym typem jest bombilla łyżeczkowa, ponieważ większość modeli z filtrem łyżeczkowym świetnie sobie radzi z każdą yerba mate. Podobnie możemy napisać o bombach, jednak często pije się nimi jedynie chimarrao. Rurki z podwójnym i potrójnym typem filtracji mogą czasem się zapchać, ale najlepiej sprawdzają się do średnio i grubo ciętych yerb, a przy wprawie w przygotowaniu yerba mate nie sprawią nam żadnych problemów. Filtr szparowy polecamy do średnio i grubo ciętych yerb. Tak jak wspomnieliśmy, przy odrobinie wprawy każdy z tych typów pomoże nam cieszyć się naparem, jednak na początku, w zależności od umiejętności i rodzaju bombilli może się zdarzyć, że filtr się zapcha. 
 

Materiały, z których najczęściej są wykonywane bombille do yerba mate

bombilla inox

Bombille ze stali nierdzewnej (INOX) – często można się spotkać z dodatkowym oznaczeniem – 18/8, rzadziej 18/10. Liczby te informują o stosunku zawartości chromu do niklu. Bombille INOX są świetnym wyborem na długie lata użytkowania. Na rynku jest dostępnych dużo modeli bombilli z Chin oznaczonych jako nierdzewne, ale nie wiemy z jakiej dokładnie są stali i jakiej jakości. My takich nie sprowadzamy, gwarantujemy dostawy jedynie od sprawdzonych, argentyńskich producentów

bombilla niklowana

Bombille niklowane są najczęściej wykonane ze stopu metali pokrytych warstwą niklu. Są to produkty tańsze i często o zdecydowanie krótszej żywotności. 

bombilla z alpaki

Bombille z alpaki– alpaka, zwana nowym srebrem, jest stopem miedzi, niklu i cynku. Bombille wykonane w całości z alpaki będą służyć przez wiele lat w przeciwieństwie do produktów jedynie pokrytych alpaką (galwanizowanych), gdzie warstwa może się ścierać,  a żywotność bombilli będzie znacznie krótsza. Bombille z alpaki mogą z czasem nabrać matowego koloru od naparu. Nie jest to wadą, wystarczy wyczyścić bombillę i lekko wypolerować, a wszystko wraca do normy.

 

Bombille wykonane ze srebra są najrzadziej spotykane i najdroższe. Często kunsztownie wykonane, z licznymi zdobieniami (również pozłacanymi). Dostępne o różnych próbach srebra. Jest to wyrób ekskluzywny i długowieczny.bombilla ze srebra

Bombilla wykonana ze srebra próby 800.


Bombille bambusowe – wykonywane z różnego jakościowo bambusa, a bambus bambusowi nierówny. System filtracji często sprawia problemy. Bombilla bambusowa jest produktem narażonym na pęknięcia. Jej zaletą jest naturalność.

bombilla bambusowa

Bombilla bambusowa z dodatkowymi zdobieniami.


Bombille z drewna palo santo –  posiadają filtr w postaci wywierconych dziurek w drewnie lub drobnych nacięć. Z trwałością bombilli w przypadku drewna bywa różnie –  zdarza się, że pękają. System filtracji w tych bombillach najbardziej pasuje do grubo mielonych yerba mate.